Haberin yayım tarihi
2006-07-12
Haberin bulunduğu kategoriler

Başörtülü iki öğretmen işten atıldı/Gündem

Başkent Brüksel'in Etterbeek ve Sint-Pieter-Woluwe semtlerinde bulunan okullarda ders veren iki Müslüman öğtetmen başörtüsü takmalarından dolayı okul idaresi tarafından görevden uzaklaştırıldılar.
Okul yönetiminin uzaklaştırma gerekçesi olarak okul tüzüğünde yazılı olan "öğretmenler ve öğrenciler dikkat çekici dini smboller taşıyamazlar" maddesi olduğu bildiriliyor.
Ayrıca okul yönetimi tarafından yapılan açıklamaya göre başörtüsü taşımalarından dolayı görevden uzaklaştırılan öğretmenlerin geçen yıl göreve başlamadan önce okul tüzüğünü okuyarak kabul ettiktiklerine dair imza attıklarını ve okulda uygulanan kuralları bildikleri halde böyle başörtüsü takarak yönetimi böyle bir karar almaya zorladıkları belirtiliyor.
Yönetime göre başörtüsü takmanın sadece din eğitimi verilen derslerde olabileceğini ve bunun dışında tüm personel, öğrenci ve öğretmenlerin genel kurallara uyması gerektiği belirtiliyor.
Görevden alınan Müslüman öğretmenler ise başörtüsü konusunda kendilerine bu güne kadar hiç bir uyarı olmadığını belirterek, aniden göreveden alındıklarını anlayamadıkları ve bu konuda görevin iadesi için mahkemeye gideceklerini belirtiler.



Twee moslimleraressen ontslagen in Brussels gemeenschapsondetwijs

,,Hoofddoek is niet neutraal"


De scholengroep Brussel van het Gemeenschapsonderwijs heeft twee moslimleerkrachten ontslagen omwille van hun hoofddoek. De leraressen gaan in beroep.
De ontslagprocedure werd door de Rago (raad van het Gemeenschapsonderwijs) ingezet op vraag van Jacky Goris, algemeen directeur van de scholengroep. Volgens Goris is het ontslag wel degelijk terecht. ,,In april 2005 besliste de raad van bestuur van de scholengroep Brussel van het Gemeenschapsonderwijs dat leerkrachten, net als leerlingen, geen opvallende religieuze symbolen mogen dragen. De twee moslimleerkrachten begonnen in september 2005 het schooljaar met aanvaarding van dat reglement. Maar rond nieuwjaar begonnen ze plotseling wel een opvallende hoofddoek te dragen. Dat is een schending van het contract", zegt Goris.

Volgens de directeur hadden de twee leraressen ook voor een pragmatische oplossing kunnen kiezen. ,,Tijdens de islamles mogen ze wel een hoofddoek dragen. Net zoals priesters tijdens de godsdienst ook een groot kruis mogen dragen. Buiten de les hadden ze op een discrete wijze een sjaaltje of een hoedje kunnen dragen. Daar had ik ook geen probleem mee gehad."

Goris ontkent het verwijt van discriminatie. ,,Toen een leerkracht afgelopen schooljaar een racistische mail naar leerlingen had gestuurd, hebben we hem ook tot ontslag gedwongen. Onze lijn is heel duidelijk: wij zien neutraliteit als een hoog goed in beide richtingen."

Laatste uitweg

Bij het Minderhedenforum reageert de woordvoerder ontgoocheld op de affaire. ,,Wij zijn niet voor een verbod op het dragen van hoofddoeken of welke religieuze symbolen dan ook", luidt het. ,,Die benadrukt de diversiteit in onze gemeenschap. We vinden dat hoofddoeken toelaten in de godsdienstles en niet op de school geen zin heeft. Daarom roepen we de scholen op om een verbod enkel als laatste uitweg te gebruiken bij eventuele moeilijkheden. Er bestaat nu eenmaal een vrijheid van geloofsovertuigng in ons land. Een verbod op hoofddoeken in de scholen, zoals ook in de scholengroep Antigoon in Antwerpen, versterkt trouwens de tendens om op andere plekken gelijkaardige maatregelen te nemen. Meer en meer bedrijven vaardigen nu zo'n verbod uit. Vrouwen moeten volgens ons individueel kunnen kiezen of ze al dan niet een hoofddoek dragen."

Scholen beslissen zelf

Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke wil zich niet uitspreken over de vraag of een hoofddoek op school mag of niet. Scholen kunnen dat het best zelf beslissen, zo vindt de minister. Mieke Van Hecke van het vrij onderwijs is dezelfde mening toegedaan. ,,Scholen kunnen in het kader van hun pedagogisch project zelf bepalen wat ze met een hoofddoek doen. Voor mij mag de ene school tot een ander besluit komen dan de andere", zegt Van Hecke.

De leerkrachten zijn in beroep gegaan tegen hun ontslag bij de raad van beroep. Die raad wordt voorgezeten door een magistraat, bijgestaan door twee personeelsleden van het gemeenschapsonderwijs die weliswaar niet tot de scholengroep Brussel behoren. Een uitspraak wordt eind deze maand verwacht.



 Inge GHIJS en Frans STEENHOUDT12/07/2006/ het volk gazetesi haberi
 

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.