Heel wat mensen zonder papieren hebben toch papieren, maar weten het niet door probleem bij de gemeente". CD&V-senator Nahima Lanjri zet feiten op een rij en stelt maatregelen voor.
Eén van de drie Algerijnse mannen die vorige week op een bouwkraan was gekropen
om een regularisatie van zijn verblijf te eisen, was al sinds 27 oktober 2007 geregulariseerd. Alleen was de man zelf hiervan nog niet op de hoogte door een te trage communicatie van de gemeente. Dit is zeker geen alleenstaand geval.
CD&V-Senator Nahima Lanjri maakte enkele weken geleden in het parlement al duidelijk
dat het vaak reeds misloopt in het begin van de regularisatieprocedure nl. bij de woonstcontrole door de gemeente. Dat maakte zij op uit een aantal concrete Antwerpse gevallen waarover zij signalen kreeg. Zo bv. moest iemand maar liefst 9 maanden wachten vooraleer hij een woonstcontrole kreeg, terwijl die eigenlijk binnen de 10 dagen moest gebeuren. Zij interpelleerde daarop de minister.
De minister van Binnenlandse Zaken is wel degelijk op de hoogte van het probleem.
In het antwoord op de vraag van Nahima Lanjri (21 februari 2008), geeft hij aan:
"Het probleem van de laattijdigheid ligt vooral bij de interne organisatie van de gemeentebesturen. De situatie verschilt zeer sterk van gemeente tot gemeente. Er is overigens niet alleen een probleem bij het indienen van regularisatieaanvragen,
maar ook de afgifte van verblijfsdocumenten of het betekenen van een verwijderingsbeslissing vragen een vlugge uitvoering, die er in sommige gemeentes niet altijd is". De woonstcontrole is de enige bevoegdheid die een gemeente heeft bij een regularisatie-aanvraag.
De omzendbrief van 21 juni 2007 bepaalt dat de gemeente de feitelijke verblijfplaats
moet controleren binnen 10 dagen na het indienen van de aanvraag. Vooral de grote
steden hebben problemen om die termijn te respecteren.
Na een positieve beslissing geeft de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) de gemeente
de instructie om de betrokkene in te schrijven in het vreemdelingenregister. Om
iemand nieuw in te schrijven in het vreemdelingenregister moet de gemeente echter
opnieuw een woonstcontrole en een aantal andere controles doen.
Vooral in de Brusselse gemeenten is er een levensgroot probleem bij de inschrijvingen
in het rijksregister eens de betrokkene is geregulariseerd. Die termijnen lopen
daar op tot meer dan 6 maanden, terwijl hier de max. termijn 8 dagen is! Dus geregulariseerde personen ontvangen in Brussel vaak pas maanden nadien de verblijfskaart die ze nodig hebben om te kunnen werken, om inburgering te kunnen volgen, om een ziekteverzekering te kunnen aangaan, of om allerlei andere rechten te kunnen uitoefenen.
Heel wat mensen zonder papieren hebben wél papieren, maar weten het dus niet.
Cijfers tonen het gebrek: de regularisatieprocedure artikel 9 lid 3 Verblijfswet is sinds 1 juni 2007 afgeschaft. Toch heeft de DVZ in de maand oktober 2007, meer dan 4 maanden later, nog 779 aanvragen art. 9 lid 3 van de vreemdelingenwet ontvangen die al voor 1 juni 2007 werden ingediend bij de gemeenten.
Senator Nahima Lanjri vraagt dan ook om de termijnen voortaan wettelijk te verankeren en sancties vast te leggen voor het niet naleven van de termijnen. Verder moeten bepaalde grote gemeenten met veel regularisatie-aanvragen hiervoor ook meer werkingsmiddelen krijgen.
Nahima Lanjri
CD&V-Senator
Paleis der Natie
1009 Brussel
Tel.: 02 501 70 42
E-mail: nahimalanjri@senaat.cdenv.be
Website: www.nahima.be