Op donderdag 5 mei bezetten 35 studenten van de Stockholmgroep de kantoren van de PS en N-VA. Met deze actie wilden ze de aandacht vestigen op onze bedreigde democratie en een gebrek aan transparantie binnen de Belgische politiek. Op het hoofdkantoor van de PS bleef alles rustig. Maar de N-VA sloot haar deuren.
De Stockholmgroep hield een volledig geweldloze sit-in in beide hoofdkantoren. Ze noemen zichzelf Stockholmgroep naar het Stockholm-syndroom, waarbij gijzelaars sympathie krijgen voor hun gijzelnemers. "Want ondanks het feit dat PS en N-VA de onderhandelingen rekken, scoren ze toch goed in de peilingen", menen de actievoerders. De jongeren eisen al geruime tijd inzage in documenten van de onderhandelingen als bewijs dat beide partijen wel degelijk vooruitgang boeken. Na een jaar wachten besloten deze jongeren zelf een kijkje te nemen in de hoofdkwartieren van de twee grootste partijen van België.
Geweldloze inval bij N-VA
De actie leek op het eerste zicht volledig in het water te vallen toen de actievoerders voor een gesloten deur stonden aan het N-VA-kantoor. Gelukkig kwamen twee werknemers van Stepstone, een interimbureau gevestigd in hetzelfde gebouw, even buiten voor een rookpauze. De manifestanten zagen de kans schoon en glipten binnen. Aangekomen op de zesde etage moesten de studenten nog even aanbellen. De man aan de deur versperde de toegang en duwde de actievoerders van zich af. Een enkeling vond een gaatje om door de versperring heen te breken en maakte zo de baan vrij voor zijn kompanen.
Onder luid gemopper van de N-VA mocht de delegatie zich in het vergaderlokaal vestigen. Iedereen ging rustig zitten. Andy Vermaut las een actiepamflet voor in beide landstalen terwijl de N-VA werd uitgenodigd te komen luisteren. De Stockholmgroep begrijpt niet waarom de N-VA de actie als gewelddadig afschildert vermits er van geweld geen sprake was.
Zure ontvangst
Bij de N-VA kregen de jongeren het deksel helemaal op de neus. Om een partijverantwoordelijke te spreken moesten de actievoerders telefonisch een afspraak maken met de receptioniste die haar telefoon klaarblijkelijk niet opnam. De pers werd gedwongen het gebouw te verlaten alvorens de politie de studenten verzocht naar buiten te gaan
Nieuwe acties, zelfde eisen
"Een gesprek met N-VA bleek onmogelijk. Nochtans, na een jaar vol politiek topoverleg, mogen de burgers van dit land toch enig resultaat verwachten?" reageert de Stockholmgroep via een bericht. "Geen van beide partijen kon ons vandaag overtuigen van hun oprechte wil en inzet om uit deze politieke impasse te geraken. We kregen geen documenten ter inzage en er kwam niet de minste verantwoording voor dit pijnlijk gebrek aan resultaten. Wij zijn dit politiek theater grondig beu", klinkt het verder. "De onderhandelingsnota’s en documenten moeten openbaar worden gemaakt en het voorwerp worden van een publiek debat en democratische controle. Onderhandelaars en politici moeten ook publiekelijk verantwoording afleggen voor het uitblijven van resultaten. Als de partijen niet ingaan op onze vragen beraden we ons over nieuwe acties."
© 2011 - StampMedia - Tekst: Lieze Neven, foto: Christoffer Allegrezza
Onderschrift foto: enkele van de jongeren aan tafel bij de N-VA