Haberin yayım tarihi
2013-03-09
Haberin bulunduğu kategoriler

REYNDERS voorstelt de preken te controleren en de vorming van de imams te organiseren.

Brussel, 6 maart 2013

Persbericht

Het Executief van de Moslims van België (EMB) wenst hierbij te reageren op de uitlatingen van de Heer Didier REYNDERS, Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken, nadat leiders van moslimlanden hem op de hoogte hebben gesteld van de aanwezigheid van Belgen binnen radicale en fundamentalistische bewegingen van hun land.

In het kader van de strijd tegen het radicalisme, stelt de Heer REYNDERS voor voorwaarden te stellen voor de financiering van de islamitische eredienst, de preken te controleren en de vorming van de imams te organiseren.

Het EMB heeft niet gewacht op dit bericht bij de media om verschillende mechanismen in te stellen ter omkadering van de imams die het bij de FOD Justitie sinds 2009 aanstelt (een vijftigtal zijn nu in functie binnen erkende islamitische gemeenschappen).

Voor zijn aanstelling, wordt elke imam voor een examen opgeroepen voor de Raad der Theologen van het EMB, die zijn theologische kennissen evalueert evenals zijn mogelijkheid om zich aan te passen aan de Europese context.

Vanaf het begin van zijn functie, engageert de imam zich schriftelijk ertoe, in het kader van zijn opdracht, geen vergoeding te ontvangen van een buitenlandse instantie.

Bovendien ondertekent hij een charter opgesteld door het EMB*, dat o.a. stelt:

-Zijn tussenkomsten respecteren het ‘samenleven’ in de Belgische samenleving en moedigen dit aan.

-Hij vervult zijn activiteiten in respect voor de Grondwet van het Koninkrijk, van de wettelijke bepalingen die er van toepassing zijn, in respect voor de filosofieën en erediensten die er gepraktiseerd worden; en voor de instellingen van het Belgische volk.

-Hij engageert er zich toe in het kader van zijn missie, en in het openbaar geen politieke verklaringen af te leggen of wat de openbare orde zou kunnen vestoren. Hij moet toezien op de orde in zijn moskee, en op het respect van de principes van de Rechtstaat.

Tenslotte organiseert het EMB, met beperkte middelen, vormingen* voor de imams, om hun theologische, sociologische en juridische inzichten te verdiepen. Deze vormingen hebben als objectief te sensibiliseren voor de Belgische en Westerse context, op basis van principes en waarden zoals de integratie van de moslimgemeenschap binnen de Belgische maatschappij, de gelijkheid man-vrouw, de interculturele en interreligieuze dialoog, de strijd tegen het antisemitisme en de homofobie, enz..

De laatste jaren zijn de financiële middelen van het EMB sterk verminderd, hoewel de missie toegewezen vanuit de Belgische overheid heel uitgebreid is : erkenning van moskeeën, Islamonderwijs, omkadering van moslimconsulenten, enz.

Bijkomende voorwaarden stellen voor de financiering van het EMB zou het nog verder verzwakken en zijn actieterrein verkleinen. Het heeft integendeel nood aan meer middelen om de strijd te voeren – in samenwerking met de overheid- tegen het radicalisme en het extremisme.

Semsettin UGURLU

Voorzitter

*Meer info op onze site: http://www.embnet.be

Bruxelles, le 6 mars 2013

Communiqué de presse

L’Exécutif des Musulmans de Belgique (EMB) souhaite réagir aux propos qu’a tenus Monsieur Didier REYNDERS, Vice-premier Ministre et Ministre des Affaires étrangères, après que des dirigeants de pays musulmans l’ont informé de la présence de ressortissants belges dans les mouvements radicaux et fondamentalistes de leurs pays.

Monsieur REYNDERS suggère, en guise de solutions pour lutter contre le radicalisme, de conditionner le financement du culte islamique, contrôler les prêches et organiser la formation des imams.

L’EMB n’a pas attendu cette sortie médiatique pour mettre sur pied différents mécanismes d’encadrement des imams qu’il désigne auprès du SPF Justice depuis 2009 (une cinquantaine sont actuellement en fonction au sein des mosquées reconnues).

Ainsi, avant d’être proposé à la désignation, chaque imam passe un examen devant le Conseil des Théologiens attaché à l’EMB, où sont évaluées ses connaissances théologiques et ses capacités à s’adapter au contexte européen.

Dès son entrée en fonction, l’imam s’engage par écrit à ne percevoir aucune forme de rémunération, dans le cadre de cette fonction, venant d’une instance étrangère.

En outre, il signe une charte établie par l’EMB*, qui prévoit notamment que :

-Ses déclarations respectent et encouragent le « vivre-ensemble » dans la société belge.

-Il exerce ses activités dans le respect de la Constitution du Royaume de Belgique, des dispositions  légales applicables en Belgique, dans le respect des philosophies et des cultes exercés en Belgique, et des Institutions du peuple belge.

-Il s`engage à s`abstenir de toute déclaration politique ou pouvant troubler l’ordre public dans le cadre de sa mission. Il doit veiller à maintenir l’ordre dans sa mosquée, contribuer à la préservation de l’ordre public et au respect des principes d’un Etat de droit.

Enfin, c’est avec des moyens limités que l’EMB organise des formations* à destination des imams, en vue de parfaire leurs connaissances en matières théologique, sociologique, juridique etc.

De manière générale, ces formations ont pour objectif de les sensibiliser au contexte belge et occidental, à partir de principes et valeurs tels que l’intégration de la communauté musulmane dans la société belge, l’égalité homme-femme, le dialogue interculturel et interreligieux, la lutte contre l’antisémitisme et l’homophobie etc.

L’Exécutif des Musulmans de Belgique a vu ses moyens financiers réduits ces dernières années, alors que les missions d’intérêt général qui lui sont confiées par les autorités publiques belges restent étendues : la reconnaissance des mosquées et des imams, l’enseignement de la religion islamique, l’encadrement des conseillers islamiques désignés dans les établissements pénitentiaires et les IPPJ…

Conditionner le financement de l’EMB fragiliserait encore plus son autorité et réduirait son champ d’action alors qu’il a besoin de plus de moyens pour lutter – en collaboration avec les autorités-contre le radicalisme et l’extrémisme.

Semsettin UGURLU

Président

*Plus d’infos sur notre site internet: http://www.embnet.be

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.