Persbericht
De Vlaamse Inspectie Werk en Sociale Economie voert controles op discriminatie bij arbeidsbemiddelingsbureaus, maar er is nog veel werk aan de winkel. Dat blijkt uit het antwoord van minister Muyters op de vraag om uitleg die Vlaams volksvertegenwoordiger Veli Yüksel (CD&V) hem vandaag in de commissie stelde.
In 2009 heeft de Inspectie Werk en Sociale Economie 94 controles uitgevoerd inzake discriminatie bij arbeidsbemiddelingsbureaus (waaronder uitzendkantoren), waarvan 17 na klachten en 77 spontane controles. Deze controles gaven aanleiding tot:
-11 pv's van waarschuwing
-4 pv's van inlichtingen (dit wil zeggen dat ze bestemd waren voor andere (federale) inspectiediensten);
- 5 pv's van waarschuwing met termijnstelling;
- 6 pro justitia's. In deze 6 dossiers werd een administratieve geldboete opgelegd.
In 2010 (de periode van 1 januari tot en met 30 augustus) werden 54 onderzoeken uitgevoerd. Het ging om 36 spontane controles, 12 controles na meldingen van arbeidsgerelateerde discriminatie en 6 na formele klachten.
Van de meldingen/klachten werden er 8 doorverwezen naar de Inspectie Toezicht op de Sociale Wetten (federaal) en 2 naar de Inspectie Toezicht op het Welzijn op het Werk (eveneens federaal).
Verder zijn er 4 controles in onderzoek bij de Inspectie Werk en Sociale Economie en worden er drie andere op hun ontvankelijkheid onderzocht.
De controles gaven aanleiding tot (op heden):
- 2 pro justitia's;
- 5 pv's van waarschuwing.
De procedure voor het opleggen van administratieve geldboetes is in deze dossiers nog hangende.
De instrumenten waarover de Vlaamse overheid beschikt om discriminatie bij arbeidsbemiddelingsbureaus op te sporen en te bestraffen, zijn eerder beperkt in aantal. Wel kan de minister bij ernstige overtredingen beslissen om de erkenning van onbepaalde duur van arbeidsbemiddelingsbureaus om te zetten in een erkenning van bepaalde duur. Dat is echter nog maar in één dossier gebeurd.
Veli Yüksel vraagt dat het aantal controles wordt verhoogd en dat de overheidsdiensten met bijzondere aandacht op de sector en de problematiek van discriminatie toezien. Ook pleit hij ervoor dat de federatie Federgon, in samenspraak met de bevoegde overheidsinstanties, aan zelfregulering doet en een zwarte lijst opstelt van bedrijven die inbreuken plegen op de wetgeving inzake discriminatie.
Contact:
Veli Yüksel
0477 34 41 41
veli.yuksel@vlaamsparlement.be