De Vlaamse regering heeft de aanvraag van het Executief van de Moslims van België (EMB) om uitzendingen voor derden te maken op radio en televisie goedgekeurd.
De erkenning gaat in op 1 januari 2011 en is geldig voor vijf jaar. De uitzendingen zullen worden verzorgd door de vzw Moslim Televisie- en Radio-Omroep (afgekort MTRO). Over enkele maanden pas zullen wellicht de eerste programma's op radio en televisie worden uitgezonden.
Dit jaar werden 64 uren en 14 minuten radio en 50 uren tv gemaakt door de zogenaamde 'derden', levensbeschouwelijke of sociaaleconomische verenigingen. Die uitzendingen op de openbare omroep worden gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. In 2010 spendeerde Vlaanderen 50.808 euro aan de radio-uitzendingen en 1.488.140 euro aan derdenprogramma's op televisie. De zendtijd en de subsidies werden tot hiertoe verdeeld onder zes organisaties: een katholieke, een vrijzinnige, een orthodoxe, een protestantse, een joodse en de Gezinsbond (enkel op de radio). Daar komt vanaf 1 januari dus een zevende bij.
Belangrijke stap voor emancipatie van moslims in Vlaanderen
Deze beslissing is een belangrijke stap in de emancipatie van moslims in Vlaanderen. Vzw MTRO stelt expliciet dat het haar bedoeling is om een stem te geven aan westerse moslim-experts die zich zullen buigen over geloofs- en samenlevingsvraagstukken. Op die manier moeten de uitzendingen een tegengewicht vormen voor de buitenlandse religieuze uitzendingen die veel moslims nu bekijken. Deze zijn immers vaak geënt op een samenlevingsvorm die grondig verschilt van de Vlaamse maatschappij.
Na de aanslagen van 11 september is het wantrouwen ten aanzien van de islam en de moslims wereldwijd sterk toegenomen. Sindsdien tracht de westerse samenleving een plaats te geven aan die religie en haar gelovigen. Als gevolg daarvan woedt er ook bij ons een hevig debat over de islam.
De vzw MTRO staat dus voor een zeer belangrijke taak. Haar hoofdopdracht bestaat er volgens mij in om een zo correct mogelijk beeld te geven van de islam. De uitzendingen moeten bijdragen tot meer kennis en tolerantie. Ze mogen in geen geval het debat over de islam en de moslims polariseren of op de spits drijven.
Het EMB heeft de moed getoond om een dossier in te dienen. Het verdient daarvoor alle respect. Maar ik trap een open deur in als ik zeg dat het Executief geen al te beste reputatie heeft. Elke zweem van onkunde en amateurisme met betrekking tot de vzw MTRO kan zware gevolgen hebben. Daarom roep ik de verantwoordelijken van MTRO en dus het EMB op om dit project met de nodige omzichtigheid en transparantie aan te pakken. De moslimgemeenschap in Vlaanderen kan zich geen nieuw fiasco veroorloven. Daarom vind ik het bijzonder belangrijk dat de koers van MTRO zal worden bewaakt door een raad van externe media-experten van verschillende achtergrond.
De vzw MTRO verdient een eerlijke kans. Ze krijgt die nu van de Vlaamse regering en de VRT. Het is nu aan haar om ons te overtuigen.
Veli Yüksel, Vlaams Volksvertegenwoordiger, CD&V
Brussel, 17.12.2010