Multiculturele Gentse Feesten, daar heeft iedereen zijn mond van vol. Zijn de Gentse Feesten in het jaar waarin de nationale Mandela-dag plaats vindt en waarin men vijftig jaar Congolese onafhankelijkheid viert, wel zo multicultureel? De Korenmarkt en het Veerleplein brengen dit jaar een meer Nederlandstalig programma. Polé Polé zou volgens critici afstappen van zijn concept 'wereldmuziek'.
De doorsneebezoeker van de Gentse Feesten vindt het goed zoals het nu is. De sfeer zit goed, de muziek ook en het grote succes van de Gentse Feesten zit volgens hen niet in het multiculturele, maar in de traditie die de Gentse Feesten geworden zijn. Velen van hen komen niet speciaal voor het multiculturele aspect, maar gewoon om de sfeer op te snuiven. De mengeling van de Belgische cultuur en andere culturen met toch een Belgisch overwicht spreekt aan. Anderen vinden multiculturele Gentse Feesten echt nodig, want België is volgens hen in de loop der jaren multicultureel geworden.
De hele wereld
Vzw Trefpunt wil ook niet afstappen van de diversiteit. Die diversiteit brengt de vzw in de muziekprogrammering. Muziek die netjes verdeeld wordt onder artiesten van over de hele wereld. Naar aanleiding van vijftig jaar Congolese onafhankelijkheid organiseert Trefpunt miXed2010, waarin Congolese artiesten optreden. Ook bij Polé Polé staat diversiteit in de muziek voorop. Maar in het programmaboekje nuanceert de organisator dat streven. 'Stel je voor dat wij hier tien dagen lang enkel latinogroepjes zouden programmeren - niemand zou nog komen opdagen!'
Diversiteit is wel degelijk aanwezig op de Gentse Feesten. Niemand is bereid daar van af te stappen. Het is een traditie die de Gentse Feesten, die sinds 1843 worden georganiseerd, tekent. België is multicultureel, Gent is multicultureel en dus zijn de Gentse Feesten multicultureel, niemand heeft er een probleem mee. Iedereen voelt zich goed in de sfeer die er heerst en dat mag gerust zo blijven.
© 2010 – StampMedia/MIAT - Sharah Drieghe