"Overheden zijn niet bezig met luisteren naar kinderen en jongeren", sneert kunstkenner Jan Hoet. "Terwijl zij juist de taboes hierover kunnen doorbreken." Hoet was meteen gewonnen om in het project van de Kinder- en Jongerentelefoon 'Luisteren is een kunst' te stappen.
Hoet selecteerde vijf kunstenaars: Jacques Charlier, Johan Tahon, Herr Seele, Anne-Mie Van Kerckhoven en Ronny Delrue. Deze maakten ieder een werk dat zij associëren met luisteren naar kinderen en jongeren.
Opzet
Opzet van het initiatief is om bij gemeenten, steden, provincies en de Vlaamse Overheid luisteren naar kinderen en jongeren hoger op de politieke agenda te plaatsen. Overheden kunnen zich vanaf vandaag inschrijven voor het project, waaruit een jury van de Kinder- en Jongerentelefoon er vijf zal selecteren. Deze mogen één van de kunstwerken ophangen.
Ronny Delrue is één van de kunstenaars die een werk maakte voor het project. "Ik tekende een hoofd dat symbool staat voor de Kinder- en Jongerentelefoon met in het midden een trechter. Rond het hoofd zweven rode stippen in een ijle wereld. Dit zijn de vragen die het kind zich stelt en door middel van de trechter al dan niet beantwoord worden. Ik zie communicatiemiddelen te over in onze leefwereld, dat wekt de schijn op dat we communicatief zijn. Maar in feite is er meer dan eens werk aan de winkel om te luisteren naar mekaar."
Luisterend oor
De Kinder- en Jongerentelefoon is een laagdrempelige hulplijn. Onder het motto 'niets te gek voor een goed gesprek' namen zij in het eerste kwartaal van 2010 al 7766 telefoons op. "We helpen veel kinderen die gepest worden", vertelt Sibille Declercq, coördinator van de Kinder-en Jongerentelefoon. "Zo kwam er een bedankje van iemand die na een gesprek met ons de moed had gevonden om naar de leraar te stappen om het pesten te stoppen."
Vervreemding
Dat het overheidsbeleid beter kan staat vast volgens Hoet. "Tegenwoordig hechten politici alleen maar belang aan dingen waar een economisch aspect aan vast hangt. De stem van de burger komt al lang niet meer aan bod. Terwijl dat juist belangrijk is in een maatschappij waar er meer en meer vervreemding bestaat tussen kinderen en ouders."
Sibille Declercq, coördinator van de Kinder-en Jongerentelefoon vult verder aan, "het beeld dat heerst van kinderen en jongeren is vaak te negatief. Overheid en media moeten benadrukken wat wel goed gaat."
Ondersteuning
"De overheid moet om te beginnen de bestaande initiatieven beter ondersteunen", vindt Hoet. "Dit kan door beter te financieren en het op te nemen in hun politieke programma. Bovendien moet er campagne gevoerd worden op de scholen." Dat beaamt ook Declercq.
Geen persaandacht
Opmerkelijk is de geringe persaandacht die het project 'Luisteren is een Kunst' krijgt. "Een perfecte illustratie van het probleem", duidt Hoet. "In onze wereld streeft men constant naar een gelijkvormigheidsbeleid, het individu bestaat minder en minder. Dat kan gevaarlijk worden. Voldoende aandacht voor het individu blijft broodnodig."
www.kjt.org/
www.kjt.org/luistereniseenkunst
© 2010 - StampMedia/Plantijn - Tomas Bachot