Meer dan 15 percent van de Antwerpse senioren is van allochtone afkomst. De structuur van het zorgbeleid dient dringend aangepast vindt Leo Schillemans, huisarts in Borgerhout. "Per dag kom ik met twintig verschillende talen in aanraking. Wanneer ik bij Atlas om een tolk vraag is deze niet beschikbaar."
Momenteel zijn 22.000 senioren (55-plussers) in Antwerpen Stad van allochtone afkomst. Dat aantal zal enkel stijgen, zo berekende de Studiedienst van de Vlaamse Regering. Dringend tijd dat het ouderenbeleid inspeelt op de noden van deze nieuwe groep. Daarom werd op maandag 10 mei de studiedag 'Zorgen voor morgen? Verkleuring van de vergrijzing' in de Universiteit van Antwerpen georganiseerd. Belangrijkste conclusie: Communicatie is de basis voor een efficiënte zorgsector.
Vroeger oud
"Allochtonen hebben op vroegere leeftijd nood aan een complexe chronische zorg", vertelt huisarts Louis Ferrant uit Kuregem. "Op 55-jarige leeftijd hebben ze meer klachten dan hun autochtone leeftijdsgenoten." Schillemans vult verder aan: "senioren van allochtone origine wegen ook langer op de zorgsector. Dat komt doordat ze vaak als 'sterkste' gekozen zijn uit hun moederland om naar hier te komen. Ze kunnen dus langer overleven met bepaalde kwalen."
Communicatie
Schillemans werkt in zijn praktijk in Borgerhout met vrije consultaties. "Op een dag komen er veel mensen die verschillende talen spreken. Communicatie met hen verloopt niet altijd vlot. Ik ben bij Atlas gaan horen voor tolken. Wat voor de politie en het gerecht gaat lukt blijkbaar niet voor de zorgsector. Daarvoor zijn vertalers meestal niet beschikbaar en bovendien erg duur."
Niet enkel de vertaling loopt stroef. Ook het rechtstreeks praten met hulpbehoevende allochtone senioren is niet evident. "Communicatie verloopt meestal via de kinderen", vertelt huisarts Jo Bernagie. "Vooral de drempel om over psychische problemen te praten ligt erg hoog."
Mantelzorg
Kinderen spelen een grote rol in het zorgen voor hun allochtone ouders op leeftijd. "Toch brokkelt de 'mantelzorg' langzaam af", weet Ferrant. Gezinnen bestaan meer en meer uit tweeverdieners. Er komt dus minder tijd vrij voor het verzorgen van de ouders. Dit wordt ook bevestigd door Saloua Berdai van het lokaal integratiecentrum 'de 8'. "Het is een mythe dat allochtone kinderen zorgen voor hun ouders."
Rusthuizen
De evolutie in de mantelzorg heeft gevolgen voor rusthuizen en service flats. Deze zullen beter afgestemd moeten worden op de multiculturele gemeenschap. Tijdens de studiedag kwam vanuit Marokkaanse en Turkse hoek de vraag om multiculturele rusthuizen uit de grond te stampen. De Joodse gemeenschap opteert voor eigen rusthuizen met een sterke cultuurgebonden eigenheid.
© 2010 – StampMedia/Plantijn – Tekst: Tomas Bachot, Foto: Boumediene Belbachir