De zomervakantie in België is voor veel jongeren de periode om aan de slag te gaan als jobstudent. De meeste studenten werken met een contract. Sommigen verrichten echter zwartwerk. Volgens een studie van Randstad is het zwartwerk bij studenten met 10% gedaald.
Tijdens de zomervakantie werken jaarlijks tussen de 360.000 en 400.000 jongeren als jobstudent. In de studie van Randstad blijkt dat 82% van de studenten zowel tijdens het schooljaar als de vakanties werkt. Voor dit onderzoek werden 1000 studenten ouder dan 15 jaar en ingeschreven in het secundair, het hoger of universitair onderwijs bevraagd. Dit percentage ligt bijna 10% lager dan de vorige drie jaren. Het aantal studenten dat tijdens de zomer arbeid verricht, blijft stabiel op 62%.
Voordelig studentencontract
De meeste studenten werken onder een studentencontract. Hieraan zijn voordelen verbonden zoals een verminderde solidariteitsbijdrage aan RSZ en vrijstelling van belasting. Voorwaarde is dat de student gedurende het schooljaar niet meer dan 23 dagen werkt. Hetzelfde aantal geldt voor de zomerperiode: juli, augustus en september. Als de student meer dagen werkt, vervallen de voordelen. In dat geval is de regelgeving van een gewoon arbeidscontract van kracht.
Zwartwerk is nadelig
Elk jaar laten duizenden jobstudenten zich verleiden tot zwartwerk. Op het eerste zicht lijkt het winstgevend, maar dat weegt niet op tegen de vele gevaren die eraan zijn verbonden. Bij conflicten met de werkgever heb je geen been om op te staan. Bij een ongeval sta je er alleen voor. Feestdagen worden vaak niet uitbetaald, hoewel je daar met een contract recht op hebt. Bovendien is zwartwerk illegaal. De financiële en juridische gevolgen zijn zwaar, waarschuwt de folder van het ACV.
Daling zwartwerk
Volgens de studie van Randstad is het zwartwerk gedaald met 10%. Opvallend is dat vooral jongeren onder de 18 jaar zeggen zonder contract te werken. Dit zou komen omdat de oudere studenten beter op de hoogte zijn. Informatiecampagnes over zwartwerk en misbruik hebben dus mogelijk een positief effect gehad. Jongeren onder de 18 jaar, de meest kwetsbare groep, moeten dus nog veel gesensibiliseerd worden.
Horeca
De horeca blijft de sector met het grootste aantal zwartwerkers. In de studie van Randstad zegt een op vijf studenten zwartwerk te verrichten. Toch is er een sterke daling. Vorig jaar bedroeg het percentage maar liefst 44%.
Jan De Haes, voorzitter van Federatie Ho.Re.Ca Vlaanderen kijkt met gemengde gevoelens naar de bevindingen van Randstad: "Zij kunnen wel onderzoek doen, maar dat verandert niets aan de situatie in de horeca. Er zijn inderdaad uitbaters die studenten in het zwart laten werken."
Volgens De Haes ligt de oorzaak bij de overheid: "De huidige wetgeving rond studentenarbeid is niet aangepast aan de horeca. De regel van 23 dagen is te strikt. Soms kunnen ze 5 uren werken en soms 11 uren. Het telt wel steeds voor één dag. Wij pleiten al zeer lang voor een systeem van 400 uren gespreid over het ganse jaar. Zolang er geen aangepast systeem komt, zullen sommige uitbaters voor zwartwerk kiezen."
© 2010 - StampMedia - Tom Laurent