Değerli Arkadaşlar,
Allah'a şükürler olsun ki, dünkü gösteri çok güzel bir şekilde geçti.
Toplum olarak başarılı bir sınav verdik.
Herkese tekrar teşekkür ederim.
İletide Flaman medyasında çıkan haberler var.
Saygılarımla,
Ali Caglar
Schepen
Stad Genk
Dieplaan 2
3600 Genk
E-mail: Ali.Caglar@genk.be
Genk Optocht verloopt zonder incidenten
Een Turkse optocht tegen de Koerdische Arbeiderspartij PKK is gisterennamiddag zonder incidenten verlopen. De betogers wilden duidelijk maken dat ze tegen de terreur van de PKK zijn en dat ze een volk zijn met de Koerden.
Ralf Eicker Zowat tweehonderd Turkse jongeren zijn gisteren om 16 uur aan het station van Genk samengekomen. De voorbije dagen waren er oproepen via sms en chatboxen om op zondag te protesteren tegen de PKK. Zelfs gisteren was het nog onduidelijk wie achter de oproep zit, maar het gaat wellicht om Turkse jongeren uit Genk. Schepen Ali Caglar (CD&V), die ook voorzitter is van de overkoepelende organisatie van Turkse verenigingen in Genk, deed dan weer een oproep om met zo weinig mogelijk naar Genk af te zakken. Op die manier wilde hij voorkomen dat er tegenreacties zouden zijn. 'Ik ben blij dat er maar zo weinig mensen gekomen zijn. Op die manier kunnen we toch een korte en vreedzame optocht organiseren', sprak hij de menigte toe. Onder politie-escorte en met begeleiders van de Turkse verenigingen zetten de deelnemers zich in beweging voor een optocht door het centrum van Genk. De optocht verliep zonder incidenten. Heel wat deelnemers zwaaiden met Turkse vlaggen en riepen slogans tegen de PKK. 'Wij zijn tegen de terreur van de PKK. Ze hebben al 50.000 Turken vermoord. Nu zijn ook enkele soldaten gevangen genomen. Daartegen protesteren wij, niet tegen de Koerden. Wij hebben niets tegen het Koerdische volk', klonk het bij de betogers. Een andere betoger wil niet weten van een onafhankelijke Koerdische staat. 'De Turken en de Koerden zijn een volk en we moeten in harmonie met elkaar leven, in Turkije. Je kan je toch niet voorstellen dat je grondgebied afstaat voor een nieuw op te richten staat. Maar precies dat wil de PKK. Ze willen met geweld een eigen Koerdische staat oprichten op het grondgebied van Turkije en Irak', zegt hij. Turkse autobestuurders die passeerden, begonnen spontaan te claxonneren en applaudisseren wanneer ze de stoet voorbij zagen gaan. De deelnemers kwamen vooral uit Genk, Beringen en Heusden-Zolder. Na een uurtje kwamen ze opnieuw aan op het Stationsplein. Daar werd net zoals bij het begin van de optocht het Turkse volkslied gezongen. Nadat de betoging ontbonden was, bleef het ook rustig in Genk.
Honderden Turken betogen in Genk
GENK - Ondanks de oproep in moskeeën en via de Turkse verenigingen om niet te demonstreren, zijn zondagavond toch zo'n 200 manifestanten komen opdagen in Genk. Ter plaatse werd beslist om de betoging toch te laten doorgaan, zij het onder politiebegeleiding. Schepen Ali Caglar, tevens ook voorzitter van de overkoepelende Turkse verenigingen in Genk, leidde de optocht. De manifestanten trokken een uur lang door het centrum. Caglar riep op om incidenten te voorkomen: "Onregelmatigheden zoals in Brussel doen onze zaak geen goed." De optocht werd ontbonden aan het station, waar hij een uur daarvoor was gestart.
Ook in Luik hebben zaterdag zowat 100 personen van Turkse origine deelgenomen aan een mars. De betoging verliep in alle rust, aldus de Luikse politie. In de Brusselse gemeenten Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node is het betrekkelijk kalm gebleven. De politie pakte wel een tiental jongeren op die provocerend met een Turkse vlag op straat rondliepen. De manifestaties zijn het gevolg van de hoog opgelopen spanningen aan de Turks-Iraakse grens. Stadsbestuur en Turkse Unie stappen mee in vreedzame manifestatie
Het Laaste Nieuws/Genk
Ruim 150 Turkse betogers trokken gisternamiddag door het stadscentrum van Genk. Ze protesteerden tegen de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, die vorige week een aanslag pleegde op Turkse soldaten. Eerder had de Turkse Unie nog opgeroepen om niet deel te nemen aan de manifestatie. Zelfs de imams hadden tijdens het vrijdaggebed in de moskee opgeroepen om zondagnamiddag weg te blijven uit Genk. Gevreesd werd dat er, net zoals bij een gelijkaardige betoging vorige week woensdag in Brussel, rellen zouden uitbreken.
Die rellen kwamen er uiteindelijk niet.
Om 16 uur hadden zich aan het station ruim honderd betogers verzameld, getooid in rood en wit, de kleuren van hun thuisland. Na overleg met de politie besliste het stadsbestuur hen toch door de stad te laten trekken. Ook eerste schepen Wim Dries (CD&V) en de Turkse Unie van België beslisten mee te stappen om de vreedzame manifestanten te steunen. Na het Turkse volkslied te hebben gezongen, stapte de stoet over de Dieplaan, de Stationsstraat en de Europalaan. Nergens deden er zich incidenten voor. Onderweg sloten zich nog meer Turken aan bij de betoging.
vlag
De betogers droegen spandoeken en borden met anti-PKK-slogans mee. Toch hebben de betogers geen problemen met de Koerden zelf. De betogers riepen dat Koerden en Turken vreedzaam naast elkaar moeten kunnen leven. «De media stellen het conflict dat momenteel in Turkije woedt, verkeerd voor», vindt Ali Caglar van de Unie van Turkse Verenigingen. «Daardoor raken bepaalde Turkse jongeren opgehitst. De PKK is een terroristische organisatie. Ook de Europese Unie vindt dat. Met de Koerden zelf hebben we helemaal geen probleem. We leven al honderden jaren vreedzaam naast elkaar onder de Turkse vlag. Maar de PKK bedreigt ons land met terreur. En alleen daartegen willen we betogen. Met heethoofden en oproerkraaiers hebben we niets te maken.»
Toch zat de vrees voor relletjes er vooraf goed in. «Deze betoging kan meer kwaad dan goed doen», meldden enkele Turkse verenigingen deze week nog. De politie was op mogelijke rellen voorbereid.
Toen de betogers opnieuw aan het station kwamen, hielden ze nog één minuut stilte voor de slachtoffers van de recente aanslag in het land. Daarna gingen de manifestanten vreedzaam uit elkaar.