Belçika'da yaşayan Türk toplumununda yoğun olarak yaşadığı Genk şehri artık yeni bir çehreye kavuşuyor. Uzun vadeli bir program çerçevesinde tüm alt yapının yenilendiği genk şehrinde Boxbergheide semtinde yapılacak yenileme ve alt yapı çalışmaları için 40 milyon euro kaynak ayrılmış durumda..
Konu hakkında daha önceleri görüşlerini belirten Encümen Ali Çağlar Genk şehrinin Avrupa'nın en düzenli bir yerleşim alanı haline getirmeye çalıştıllarını ifade etmişti..
Ali Çağlar Genk Belediyesinde Bayındırlıktan sorumlu Encümen olarak görev yapıyor..
Witte wijk in het nieuw
Werken Boxbergheide kosten 40 miljoen euro
Het stadsbestuur van Genk start grote werken in de wijk Boxbergheide. De werken worden over meer dan tien jaar gespreid en uitgevoerd in zeven fases. In een eerste fase wordt heel de wijk voorzien van een gescheiden riolering. Het totale project kost veertig miljoen euro.
Boxbergheide staat bekend als de 'Witte wijk'. Bijna elk huis in de tuinwijk is wit geschilderd en heeft een prachtige voortuin. «Maar de infrastructuur is verouderd en dringend aan vernieuwing toe», zegt burgemeester Jef Gabriëls, die zelf 57 jaar in de wijk gewoond heeft. «Dus gaan we de wijk, die er nu al prachtig bij ligt, in een nieuw kleedje steken.»
Speciale architect
Begin volgend jaar start de eerste fase van de werken. Dan worden alle straten in de wijk voorzien van gescheiden riolering. «Nu komen het vuile water en het regenwater nog in één buis terecht», legt Ali Caglar, Genks schepen van Openbare Werken, uit. «Om de huishoudens te helpen, kennen we hen een premie van 2.000 euro per gezin toe. Hiermee kunnen ze de kosten betalen voor de werken die ze op private grond zelf doen of laten uitvoeren om de afkoppeling in orde te maken.»
Een primeur voor Limburg is dat de stad een architect in dienst heeft genomen die gedurende de werken elk huishouden gaat bezoeken om het te begeleiden bij de afkoppeling. «Hij gaat bij hen kijken waar de riolering de huizen binnenkomt en hoe men het best kan afkoppelen», vult Ali Caglar aan. Tijdens de eerste fase worden vijf straten met 170 huizen aangepakt. [zpicc:06443]
Renovatie straten
Naast de gescheiden riolering wordt elke straat helemaal vernieuwd met nieuwe stoepen. De Boxbergstraat, dé hoofdstraat van de wijk Boxbergheide, krijgt het uitzicht van een laan. «Het wordt een dreef met tientallen bomen», zegt schepen Caglar. «Aan weerskanten van de weg wordt een fietspad aangelegd dat door de bomenrij van de weg gescheiden is. Een stuk veiliger voor de schoolgaande jongeren die met de fiets naar school rijden. De zijstraten worden langs één kant opnieuw verhard maar aan de andere kant komt een groene berm. Ook wordt de snelheid van het verkeer in de hoofdstraat ontmoedigd door een versmalling van de weg en verhoogde kruispunten.»
De werken in Boxbergheide maken deel uit van een meerjarenplan van de stad. De stad krijgt subsidies van de Vlaamse milieumaatschappij (VMM) voor de gescheiden riolering. Voor de eerste fase, die 3,4 miljoen euro kost, bedraagt de toelage 1,3 miljoen euro.
Haber:Xavier Lenaers