Jeugdwerking Gigos/Genk Zuid wint de jaarlijkse Cera-prijs van het Vlaamse Jeugdwelzijnswerk. De prijs wordt vandaag 20 november uitgereikt in het Antwerpse Provinciehuis door gedeputeerde voor jeugd Inga Verhaert. Gigos gaat naar huis met 2.500 euro en een klein kunstwerk. De Genkse organisatie draagt gedurende één jaar de titel "Jeugdwelzijnswerk van het Jaar."
Gigos Genk Zuid ondersteunt een samenwerkingsverband tussen het lokale jeugdwelzijnswerk en het bestaande jeugdwerk dat op vrijwilligers draait: speelpleinwerking, chiro, scouts en de jongerenvereniging van een Turkse moskee. De werkingen leren van elkaar over toegankelijkheid, onbewuste drempels en gehanteerde waarden en normen. De samenwerking is uniek in Vlaanderen.
Drempels
Coördinator Johan Paulini: "Traditionele jeugdwerking is ontoegankelijk voor een kansarm publiek. Binnen de wijken Kolderbos, Termien en d'Ierd/Vlakveld van Genk-Zuid groeit de groep jongeren die uit een allochtoon en /of kansarm milieu komt. Het plaatselijk traditioneel jeugdwerk heeft nauwelijks nog leden. Blanke jongeren trekken naar de grote chiro's en scouts in het centrum." Vanuit die vaststelling is Gigos gaan spreken met de plaatselijke leidingen. "We zijn erin geslaagd om de leiding van chiro en scouts samen te brengen met onze doelgroep tijdens de activiteiten van de jeugdwelzijnswerking. En dat op momenten die van oudsher voorbehouden zijn voor het traditionele jeugdwerk."
Rol van de ouders
Paulini: "In gesprekken met allochtone en kansarme moeders konden we het belang van het traditioneel jeugdwerk duidelijk maken. De Turkse Moskee van Kolderbos had al een aanbod voor jongens in de wijk. Na gesprekken is er nu iedere vrijdag een instuif binnen het jeugdhuis van Kolderbos, georganiseerd door de vrijwilligers van de jongerenwerking van de Moskee."
Neolithisch succesverhaal
Het Jongerenwelzijnswerk had al een eigen werking tijdens de zomer maar slaagde er niet in heel de vakantie een aanbod te organiseren. "Het samenwerkingsverband bouwde een replica van een neolithische hut waar zowel jongeren als vrijwilligers van de verschillende partners 24 op 24 uur konden overnachten en instuiven bij het kampvuur." Gedurende juli en augustus kende de hut 154 overnachtingen en 49 kampvuren. Gemiddeld bereikte de samenwerking 165 kinderen. De hut kreeg ook 26 moeders van de doelgroep over de vloer bij kookactiviteiten of picknick momenten.
...
...
Win-win
Paulini: "We kunnen ontzettend veel van elkaar leren, zowel inhoudelijk als organisatorisch. Het jeugdwelzijnswerk kent de doelgroep maar het traditionele jeugdwerk is specialist in speeltechnieken en kan goed vrijwilligers organiseren. Kansarme kinderen en jongeren hebben baat bij een 'gemengde' werking. Het stimuleert hun taal en algemene ontwikkeling, de reflectie op de eigen situatie en de verdraagzaamheid. En jongerenwerkingen die ontstaan binnen de Moskees dienen serieus genomen te worden. Alleen zo kunnen ze zich onttrekken aan een toenemende stigmatisering en isolement. Het traditionele jeugdwerk daarentegen kan zich bezinnen over zijn eigen waarden en zich richten tot een breder en gemengd publiek."
Uit De Marge
De Cera-Prijs van het Vlaamse Jeugdwelzijnswerk is ontstaan uit de samenwerking tussen Cera en Uit De Marge. Uit De Marge beoogt de emancipatie van maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren via jeugdwerk en jeugdbeleid. Met de jaarlijkse Cera-prijs van het Vlaamse Jeugdwelzijnswerk vragen Cera en Uit De Marge aandacht voor de situatie van maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. Door bestaande projecten in dit jeugdwelzijnswerk in de kijker te zetten willen ze werken aan een positieve beeldvorming én identiteitsvorming, zowel voor de jongeren als voor het werkveld.
http://www.cera.be
http://www.uitdemarge.be
http://www.gigos.be/genkzuid/website.htm
© 2009 – StampMedia – Koen Stuyck