Flaman Bölgesi Milletvekili Güler Turan, Myanmar’da Rohingya halkı ile alakalı şiddeti önleme ve insani yardım konularında Belçika’nın dış politikasının ne durumda olduğu ile alakalı soru önergesi verdi.
Milletvekili Güler Turan Myanmar’da yaşanan zulüm ve işkenceye dikkat çekerek bu bölgede yaşananların vahametini ortaya koyan argümanları sıralayarak Belçika devletinin bu yönde neler yapmayı düşündüğünü ortaya koyan ne açıklamaya ihtiyaç olduğunu hatırlattı.
MİLLETVEKİLİ GÜLER TURAN’IN SORU ÖNERGESİ
Vraag om uitleg van mevrouw Güler Turan aan de heer Geert Bourgeois, minister-president van de Vlaamse regering, Vlaams minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed, over het geweld op en de humanitaire toestand van de Rohingya-bevolking in Myanmar
In de deelstaat Rakhine in Myanmar is de afgelopen tijd een verschrikkelijke humanitaire situatie ontstaan. Op 25 augustus werden legerposten aangevallen door de gewapende groep Arakan Rohingya Salvation Army. Een grote tegen-operatie van het Myanmarese leger is ontaard in een collectieve bestraffing van de Rohingya-bevolking en gaat gepaard met executies, verkrachtingen, het platbranden van huizen en dorpen en andere gruweldaden. Volgens de Verenigde Naties zijn er ondertussen meer dan 300.000 Rohingya voor het geweld op de vlucht geslagen, velen van hen richting buurland Bangladesh. Om de situatie nog erger te maken zijn volgens Amnesty International nog duizenden levens extra in gevaar door het beperken van de internationale hulp door de Myanmarese overheid. Ondertussen berichtte De Standaard (06/09/2017) dat jihadistische terreurorganisaties zich nu op deze chaos en dit leed proberen te enten.
Daarom de volgende vragen:
- Wat is uw reactie op de humanitaire situatie die momenteel plaatsvindt in Myanmar? Deelt u de mening dat er sprake is van grove mensenrechtenschendingen en van een disproportioneel optreden door het leger van Myanmar als reactie op de aanval van 25 augustus?
- Zult u zich samen met de federale regering en de andere deelstaten binnen de EU en de VN ervoor inspannen dat de EU en de internationale gemeenschap zich op korte termijn zo krachtig mogelijk uitspreken tegen dit geweld en ook andere mogelijkheden zoekt om druk te zetten om dit geweld te stoppen?
- Klopt het bericht van Amnesty International dat de werkzaamheden van hulporganisaties in het gebied worden beperkt door de autoriteiten? Zo ja, welke reden geven ze hiervoor op?
- Klopt het dat terreurorganisaties zoals Al-Qaeda proberen om voet aan de grond te krijgen in Rakhine? Zo ja, hoe groot acht u de kans dat dit daadwerkelijk gebeurt en de situatie nog tot meer geweld leidt?
- Zal Vlaanderen humanitaire noodhulp voorzien aan de meer dan 300.000 vluchtelingen en ontheemden?
- Zal u bij de federale regering ervoor pleiten om de economische sancties tegen Myanmar weer te verstrengen als antwoord op het geweld?
Güler Turan
Vlaams Volksvertegenwoordiger sp.a