Limburg Bölgesi Valilik Uyum merkezinin aylık bültenini okurlarımızı bilgisine sunuyoruz.
Nieuwe arbeidsmigratie: nodig of overbodig?
Met de toetreding van nieuwe landen tot de Europese Unie kunnen buitenlandse arbeidskrachten hier makkelijker aan de slag. Maar wat met de werklozen in eigen land?
Het Provinciaal Integratiecentrum organiseert hierover een ochtenddebat op donderdag 31 januari van 9 tot 11u in de Boudewijnzaal van het provinciehuis.
Wouter Nachtergaele van het Observatorium voor Migraties van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding geeft een stand van zaken: wat zijn de huidige procedures? Hoe groot is de instroom? Naar welke niches in de arbeidsmarkt? Vervolgens is er een debat. Sprekers zijn Joëlle Stockmans - Bouwunie Limburg, Jeroen Rottiers-fruitteeltconsulent van de Boerenbond, Mustafa Harraq - bijblijfconsulent bij ACV, Bart Henckaerts - vakbondssecretaris ABVV en Luc Lauryssens - directeur VDAB Hasselt. Moderator is Bart Cortoos van de VRT-nieuwsdienst.
Gratis inschrijven: www.limburg.be/integratiecentrum/arbeidsmigratie.
Jaarboek Migratie en Integratie Limburg
- Het aantal niet-Belgen in Limburg stijgt.
- Polen en India zijn de nieuwe immigratielanden.
- Zuid-Limburg kleurt meer en meer divers door de nieuwe migratie.
Dit zijn maar enkele vaststellingen uit het Jaarboek Migratie en Integratie Limburg 2007.
Je kan het Jaarboek downloaden op de site van het Provinciaal Integratiecentrum. Je kan ook een gratis papieren versie aanvragen via pric@limburg.be
Inburgeraars in de bloemetjes gezet
16 december is de Dag van de Inburgeraar.
Minister van Inburgering Keulen riep deze dag in het leven om het inburgeringsbeleid en vooral de inburgeraars in de kijker te zetten.
Een 250-tal nieuwe Limburgers die het voorbije jaar bij het Onthaalbureau een inburgeringstraject voltooiden, verzamelden in het provinciehuis te Hasselt voor een feestelijke happening. De gouverneur overhandigde symbolisch vijf inburgeraars een attest.
Het Onthaalbureau pakte ook uit met een nieuwe huisstijl en een nieuw logo. Centraal staan drie voetstappen die een denkbeeldige wereldbol vormen. Nieuwsgierig? Ga naar www.inburgering.be
Integratieraad buigt zich over beleidsplan
Het Provinciaal Integratiecentrum werkt aan een nieuw beleidsplan. Hiervoor is het advies van de Limburgse Integratieraad nodig.
Op 27 november boog de raad zich in een open vergadering over het nieuwe plan. In verschillende workshops werden drie thema's uitgespit: sociale cohesie, producten van het Integratiecentrum en het interculturaliseren van het onderwijs.
Dit laatste thema deed veel stof opwaaien. Er werd gepleit voor een integraal beleid rond gelijke onderwijskansen. Iets waar het Provinciaal Integratiecentrum een rol in speelt via de Kansenbank Onderwijs. Ook het interculturaliseren van de lerarenopleiding werd genoemd als bijkomende piste.
Offerfeest: 17 tijdelijke slachtinrichtingen
Op 19 of 20 december vieren de moslims het offerfeest. Velen willen dan op rituele wijze een schaap slachten. Hiervoor kunnen ze terecht in tijdelijke slachtinrichtingen.
De provincie Limburg stimuleert moslims om tijdens het offerfeest rituele slachtingen te laten plaatsvinden op een erkende (lees: wettelijke) manier. Dit wil zeggen: met aandacht voor de nodige sereniteit en waardigheid, de praktische haalbaarheid, het dierenwelzijn en de volksgezondheid.
Het Federaal Voedselagentschap erkent dit jaar zeventien tijdelijke slachtinrichtingen in Limburg. Er zijn drie soorten:
- De moslimgemeenschap organiseert zelf vier slachtinrichtingen, allen in Bilzen.
- In Genk zetten vier particulieren een slachtinrichting op.
- In negen gemeenten organiseert de gemeentelijke overheid een tijdelijke slachtinrichting. Naast Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Houthalen-Helchteren, Hasselt, Genk, Beringen en Maaseik, richten dit jaar ook Maasmechelen en Dilsen-Stokkem een slachtinrichting in. Vaak gebeurt dit in samenwerking met de moskeeverenigingen.
De zeventien slachtinrichtingen hebben samen een capaciteit van 2730 schapen. Dit zijn een 100-tal schapen minder dan in 2006.
Huiswerkklas Selam betrekt ook ouders
Huiswerkbegeleiding voor allochtone kinderen is niet nieuw. Wel als ouders ook naar de les kunnen. Dit doet de huiswerkklas Selam in Maasmechelen.
Selam wil de betrokkenheid van ouders bij het schoolgebeuren vergroten. De ouders krijgen les over de onderwijsstructuur, agenda's, zorgcoördinatoren, het huishoudelijk reglement,… De eerste vorming in oktober bereikte veertien Turkse ouders. De twee volgende zijn in 2008.
Het project is een samenwerking tussen het schoolopbouwwerk, de Dienst Interculturele Promotie van Maasmechelen en het CLB. Het initiatief krijgt de steun van het provinciebestuur via het subsidiereglement voor activiteiten voor etnisch-culturele minderheden.
Nog 'n plekje vrij aan de kerstdis?
Wil je op kerstavond of kerstdag enkele stoelen bijschuiven aan de feesttafel voor asielzoekers, die vrienden en familie achterlieten in hun thuisland?
Het Belang van Limburg organiseert voor het derde jaar op rij de actie 'Limburg gastvrij'. Neem contact op via kerst@hbvl.be en vermeld je naam, contactgegevens, gezinssamenstelling, voor welke dag de uitnodiging geldt en welke talen je spreekt. Het Belang zoekt dan welke gasten het best bij je passen.
KAJ Bocholt wint met Italiaans getint recept
Gedurende de 'Week van de Smaak' organiseerde de Provinciale Jeugddienst een kookwestrijd voor alle Limburgse jeugdorganisaties. De opdracht: creëer een origineel en lekker gerecht met een mix van Italiaanse en Limburgse ingrediënten.
Tien geselecteerde jeugdbewegingen namen deel aan de finale in Genk op 24 november. KAJ Bocholt kreeg de hoofdprijs van € 1500 voor het recept 'Boggetse kook met Italiaanse salade'. De Scouts en Gidsen van Lommel werden nipt tweede.
Islam en kinderrechten
Dat was het onderwerp van de studiedag van 28 november in Alken. Initiatiefnemers waren het Kinderrechtenhuis van Alken en de federatie vzw VOEM (Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Mosims).
Op welke manier komen kinderrechten in de islam aan bod? Abd al- Ruraf van de Marokkaanse moskee van Maasmechelen legt uit: "De basisrechten van het kinderrechtenverdrag zijn duidelijk terug te vinden in de Koran en Sunna: het belang van het kind, recht op zorg en liefde, recht op ouders en familie, recht op bescherming, voorrang voor wezen. Het kind neemt een belangrijke positie in binnen de islamitische rechtsleer. Het is toch wel opmerkelijk dat de rechten van het kind in de zevende eeuw al zo gedetailleerd werden geformuleerd. Maar natuurlijk kunnen we deze niet volledig gelijkstellen met de rechten van het kind zoals bepaald in het kinderrechtenverdrag van 1989."
Je kan in het Kinderrechtenhuis van Alken workshops aanvragen voor jongeren (12 tot 18 jaar):
- kinderrechten tussen islam en verdrag: recht op eigen geloof
- moskeebezoek in Beringen.
Voor meer info: kinderrechtenhuis vzw,
011 72 66 42 en
www.kinderrechtenhuis.be
Twee Limburgse pioniers voor diversiteit
Ondernemersplatform Diversiteit, een initiatief van de Vlaamse werkgeversorganisaties Unizo, VKW en Voka, reikte op 10 december de eerste pioniersprijs voor diversiteit uit.
Winnaars waren X-Trans uit het Oost-Vlaamse Aalter en Villeroy & Boch Welness uit het West-Vlaamse Roeselare. Bij de zes laureaten waren ook twee Limburgse bedrijven: Hando uit Koersel (Beringen) en Paas Food Industries uit Maasmechelen.
Hando is een dienstenchequebedrijf dat huishoudhulpen uitstuurt naar gezinnen. Het is ook erkend als invoegbedrijf in de sociale economie. Het bedrijf bestaat drie jaar en telt al 53 werknemers. Zaakvoerder Kathleen Stulens: "Niet alleen onze werknemers maar ook de gezinnen zijn divers en we gaan er van uit dat er bij elk gezin wel iemand past. Wat maakt ons bijzonder? De eerste keer gaan we altijd mee naar het gezin en we geven onze mensen ook vorming. Daarvoor werken we samen met Agora en de nadruk ligt op communicatievaardigheden, hoe je moet omgaan met klanten. Op die manier kunnen we veel problemen voorkomen. Wij hebben drie kansengroepen: allochtonen, langdurig werklozen en oudere werkzoekenden."
Hannelore Vanhoudt, marketingverantwoordelijke van Paas Food Industries, een voedingsbedrijf met als hoofdactiviteit kipbereidingen: "Voor al onze werknemers geldt dat inzet en motivatie het belangrijkste zijn, niet herkomst, leeftijd, studies,… Wij bieden iedereen gelijke kansen. Vijftigplussers hebben een meerwaarde: met hun ervaring hebben ze een goede kijk op het werk. En als er tekortkomingen zijn, kunnen we daar iets aan doen. Zo hadden we samen met de VDAB een cursus Nederlands op de Werkvloer. Twee personen met een handicap kregen na een stage voor hun beroepsopleiding, met steun van het Vlaams Fonds, een vast contract. Ze zijn allebei gemotiveerd en werken hard. We hechten ook veel belang aan een goede werksfeer met respect voor elkaar. We houden bijvoorbeeld rekening met de feestdagen van de moslims en maken geen problemen over de hoofddoek. Van onze werknemers vragen we respect voor het materiaal en voor deadlines. Met de eindejaarsfeesten is het bij ons altijd extra druk en dan moeten we op hen kunnen rekenen."
Korte berichten uit het multiculturele Limburg
Vooropleiding 'Social Profit'. VDAB Genk start in januari een nieuwe opleiding voor allochtonen over de sociale sector. Je maakt kennis met de deelsectoren, beroepen en opleidingen in de sociale sector. Je kan kiezen tussen een kort en een lang traject. Interesse? Neem contact op met Claudine Jehoul, 089 30 14 28.
Jaarkalender 2008 'Feesten met de buren'. Alle feestdagen van andere reliegies en levensbeschouwingen vind je terug op deze kalender. Foto's van feestvierders die samenkomen illustreren de interculturele informatie. Er is een educatieve bijlage over de cultusplaatsen van je diverse buren. Verkoopprijs 8 euro. www.kms.be.
Radio1812. Meer dan 60 radio's van over heel de wereld zenden op 18 december, Dag van de Migrant, programma's uit over migratie en integratie. Na uitzending kan je ze beluisteren op www.radio1812.net.