Federaal minister van Werk Joëlle Milquet heeft een wetsontwerp klaar met nieuwe regels rond studentenarbeid. De nieuwe wet wordt waarschijnlijk van kracht in januari 2011. Lijst Dedecker heeft zijn bedenkingen bij de voorstellen van de minister.
Met haar voorstel wil de minister verschillende problemen met de huidige regels over studentenjobs oplossen. Zo mag een student momenteel maximaal maar twee periodes van 23 dagen per jaar werken, de eerste periode tijdens de zomer en de tweede tijdens de rest van het jaar. Als het wetsvoorstel goedgekeurd wordt, zullen studenten het recht hebben om 50 dagen per jaar te werken, zonder dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen de zomer- of de winterperiode. Vanaf de 51e dag valt een student dan gewoon onder het werknemersstatuut.
Gespreide werktijden
De student zal zijn werktijd ook kunnen spreiden over het hele jaar. Nu is een studentenovereenkomst met een werkgever nog beperkt tot een periode van zes maanden per jaar. Deze wijziging is noodzakelijk omdat sectoren met drukke weekends, zoals de meeste kleinhandels, heel het jaar door pieken moeten kunnen opvangen met jobstudenten.
Centrale registratie
Milquets voorstel voorziet ook een centraal registratiesysteem dat bijhoudt hoeveel dagen een student al gewerkt heeft. Studenten zullen dus niet langer zelf moeten bijhouden hoeveel dagen ze werken.
Schatkist
De nieuwe wet zou ook voordelig zijn voor de staatsinkomsten. De minister van Werk wenst dat 8,86% van het loon van de jobstudent naar de schatkist gaat. Werkgevers en vakbonden moeten het wel nog eens worden over de precieze verdeling van dat percentage tussen de jongere en zijn werkgever.
Het voorstel is nu voorgelegd aan de sociale partners. Om de berekeningen makkelijker te maken, zullen de nieuwe regels wellicht pas in januari volgend jaar van kracht worden.
Kritiek
De voorgestelde wijzigingen kunnen niet overal op applaus rekenen. Martine De Maght, volksvertegenwoordigster voor Lijst Dedecker, vindt dat het nieuwe voorstel niet genoeg flexibiliteit biedt. Zij is er voorstander van dat er met uren wordt gewerkt in plaats van dagen. "Een jobstudent die in het nieuwe voorstel twee uur per dag werkt, wordt een volledige werkdag aangerekend. Het voorstel biedt dus niet de nodige vrijheid en flexibiliteit."
Lijst Dedecker is voorstander van een systeem zonder een beperkt aantal dagen, waarbij studenten jaarlijks 7.500 euro bruto mogen verdienen en er ook niet geraakt wordt aan de werkgevers- en werknemersbijdrage.
Afkoopsom
De Maght spaart haar kritiek ook niet op Milquets voornemen om 8,86% van het loon af te romen. "Is dit een afkoopsom voor de vier extra dagen die de studenten mogen werken of moeten studenten nu ook al helpen het gat in de begroting te dichten? Studeren wordt er zeker niet goedkoper op. De minister zou zich dan ook moeten schamen om nog wat extra belastingen binnen te halen op de rug van de jobstudenten."
Tot slot vindt het LDD-kamerlid ook dat de maatregelen niet uitgesteld mogen worden tot januari 2011. "Door het uitstel gaan we weer een vakantieperiode tegemoet zonder flexibele reglementering en met veel zwartwerk", aldus De Maght.
© 2010 – StampMedia – Marc Soubry