Studenten weten vaak niet wat ze waard zijn op de arbeidsmarkt. LBC-NVK (vakbond voor bedienden en kaderpersoneel van ACV) wil deze jongeren informeren. Zo wil de vakbond tonen dat ze meer doet dan problemen van werknemers oplossen.
Nationaal secretaris van NVK Sandra Vercammen vindt jobinfodagen cruciaal om studenten te bereiken. "Veel studenten hebben geen idee over hun toekomstig loon. We proberen dan ook loonadvies op maat aan te bieden." Studenten kunnen hun startersloon laten berekenen door ervaren loonexperts van de LBC-NVK.
Te weinig geïnformeerd
Bedrijven proberen vaak studenten te lokken door zich aantrekkelijk voor te stellen op infodagen. "Ze proberen de beste studenten eruit te halen", denkt Vercammen. De vakbond wil studenten met beide voeten op de grond zetten. "We merken dat de overgang van studeren naar werken vaak te snel verloopt. Op jobbeurzen laten studenten merken dat ze zoekende zijn en bedrijven spelen daar handig op in. Goed geïnformeerde jongeren laten zich minder beïnvloeden en vinden daarom beter hun weg op de arbeidsmarkt."Ondersteuning
Het onderwijs moet studenten nog meer begeleiden door samen te werken met bedrijven en vakbonden. "Studenten kunnen zelden hun eigen competenties benoemen en dat is toch belangrijk", aldus Vercammen.
De vakbond geeft workshops over het optimaal inzetten van kwaliteiten, het opstellen van een cv, loononderhandelingen en sollicitatiegesprekken. Elke week krijgen leden ook een Sensor e-zine met informatie over loon en werk.
Verjonging
Net zoals andere bedrijven biedt de vakbond ook eigen vacatures aan op de jobbeurs. "We willen de mentaliteit binnen de vakbond moderniseren en de vakbondsvertegenwoordiging verjongen. Op die manier kunnen we nog beter ingaan op de noden van studenten", verduidelijkt Vercammen.
© 2011 - StampMedia/Xios - Goele Theunis