Voor de 20ste week op rij gaven Marokkanen gehoor aan een oproep van de 20-februaribeweging om te demonstreren voor meer vrijheid en democratie. Zondag 10 juli was het om nogmaals te protesteren tegen de manier waarop de nieuwe grondwet tot stand is gekomen.
De slogans `Vrijheid, gelijk en voor een rechtsstaat` en `Nee aan een corrupte politiestaat` waren opnieuw te horen in de Marokkaanse straten. Nog steeds is er verzet tegen de `opgelegde` grondwet, en weerklinkt de eis om een democratische grondwet.
Incidenten
Zoals de voorbije weken het geval was, begon het protest op de meeste plaatsen in de avond. Onder meer in Casablanca, Nador, Fes, Meknes en Taroudant verzamelden mensen zich voor een sit-in of loopmars. In de meeste plaatsen verliep het zonder incidenten. Vanuit sommige steden kwamen berichten over demonstranten die zich tegen de 20-februaribeweging keerden.
Soms was er sprake van geweld, zoals in Rabat. Hier werd onder meer Oussama El-Khlifi, één van de initiatiefnemers van de beweging, naar het ziekenhuis gebracht. Hij zou geslagen zijn door een lid van de ordediensten. Het is de tweede keer dat El-Khlifi het slachtoffer is van geweld.
Muziekoptreden
In Inzegane, bij Agadir in het zuiden, brachten betogers van de 20-februaribeweging een man naar het politiekantoor, nadat hij volgens hen zeer agressief werd. Nadien hielden de 20-februari-activisten een sit-in voor het politiekantoor. Vanuit het oosten kwam er dan weer een bericht over gewonden in Oujda. Volgens de liveblog van de website Mamfakinch was dat het gevolg van geweld van de ordediensten.
In Tanger, in het noorden, moesten Marokkanen hun plan wijzigen: de gereserveerde plaats voor een sit-in bleek ingenomen voor een muziekoptreden. Daarop besloten ze maar een loopmars te houden. Volgens het persagentschap AFP ging het om de wijk Beni Makada, waar mensen protesteerden voor "meer democratie en betere levensomstandigheden."
Cijfers
De cijfers over de deelnemers verschillen zoals altijd naargelang de bron. 20.000 mensen in Casablanca volgens organisatoren, 2.500 volgens de politie. Volgens het het staatspersbureau MAP kwamen in het hele land 40.000 mensen op straat, niet tegen maar voor de grondwet.
Yassine Channouf kon voor `Protest in Marokko` vanuit Nador getuigen dat het ging om zo`n 300 mensen bij de 20-februaribeweging, ten opzichte van 30 demonstranten die hun steun voor de grondwet kwamen tonen. Channouf: "Twee keer probeerden een drietal gasten keet te schoppen binnen de 20-februarigroep, maar die werden altijd verwijderd. Telkens roept er dan iemand op de truck met de luidsprekers `de massa`s groeien en de baltajiya - schurken of boeven - worden ontmaskerd` en dat roept de groep dan ook."
`Fraude
13 miljoen Marokkanen hadden het recht om te stemmen en daarvan had volgens de regering 10 miljoen een stem uitgebracht. Het resultaat van 98% voor de grondwet blijft voor de 20-februaribeweging ongeloofwaardig. Voorafgaand aan het referendum deed de beweging ook een oproep aan zijn leden om zoveel mogelijk te filmen tijdens de stemming. Als gevolg daarvan zijn er enkele filmpjes verschenen waarin mensen getuigen over onregelmatigheden en fraude.
© 2011 - StampMedia/XIOS - Hasna Ankal