Sayın Hüseyin bey,
"Dagvaardiging Moslimexecutieve door Gentse Moslim" şeklindeki gazete başlığını okuyunca inan gülmemek için kendimi zor tuttum. Bir ara bu durumu 1-nisan şakası zannettim.
Olmaz böyle şey.
Sonra anladım ki, Fas Kökenli bir avukat, Gent belediyesinden bir Türk vatandaş Belçika Müslümanları Temsil Kurumuna karşı gerçekten bir mahkeme davası açmış, EMB ve üyeleri bir şekilde mahkemeye verilmiş..
Bu tür haberlerden bıktık artık. Bu kaçıncı saçma sapan olay. Birileri artık çıkıp Federal düzeyde bunlara dur demesi lazım.
Bu konu hakkında Flaman basını tarafından da sürekli aranıyorum. Aşağıda bu konu ile ilgili Flamanca yazımı bilgilerinize sunuyorum..
Saygılar..
DAGVAARDING MOSLIMEXECUTIEVE DOOR GENTSE MOSLIM
Op het éérste zicht lijkt bovenstaande titel een Belgische grap omdat het forum dat de moslims in België vertegenwoordigt aangeklaagd wordt wegens wanpraktijken en slecht bestuur door een moslim zelf. Zijn er dan geen gerechtelijke vervolgingen tegen sommige leden van de executieve? Is er dan geen "slecht bestuur" binnen de executieve? Uiteraard werkt de executieve niet zoals ze zou moeten werken, uiteraard zijn er gerechtelijke reukjes bij sommige leden.
Niemand kan mij verdenken van enige sympathie te hebben voor deze gang van zaken bij de moslimexecutieve. Ik heb vanaf het begin geprotesteerd tegen deze manier van werken, een federale samenstelling van Waalse en Vlaamse moslims die elkaar nog niet eens begrijpen tijdens de vergaderingen. Tegenstrijdige verbindingen tussen religieuze beleving en het integratieproces in elk van de gewesten om dan nog maar te zwijgen over de spanningen tussen moslims van Marokkaanse, Arabische, Turkse en Belgische herkomst. Ze geraken het zelfs niet eens over wanneer de Islamitische feestdagen moeten gevierd worden…
Wat de publieke opinie niet weet is dat hier het schoentje knelt. Het is vreemd en stemt tot nadenken dat alweer dezelfde advocaat die Verhofstadt aanklaagde nu samen met een Turk uit Gent de executieve aanklaagt. Welke etnische afkomst heeft de advocaat? De laatste weken en maanden heb ik zowel vanuit maatschappelijke als politieke contacten te horen gekregen hoe moslims van Turkse origine het 'beu' zijn dat het steeds weer leden van de executieve met een Arabische etniciteit zijn die zorgen voor de blamage en het slecht werken. Ik wil iedereen er aan herinneren hoe SPIRIT-kopman Fouad Ahidar opriep tot een boycot van de verkiezingen voor een nieuwe executieve om dan na de verkiezingen vast te stellen dat bijna 40 op 60 zetels gewonnen waren door Turken. Daags nadien riep hij op tot nieuwe verkiezingen. Dit is niet eerlijk.
Samengevat komt het er op neer dat vooral etnisch Arabische moslims de werking aanklagen en een nieuw bestuur willen. Om verder te gaan: het stoort me enorm dat er in de aanklacht nergens wordt verteld dat het een etnisch-Marokkaanse ondervoorzitter is die in verdenking werd gesteld. Dat het ook vorige keer een etnisch-Marokkaanse voorzitter was die aan de basis lag van het opdoeken van de vorige moslimraad.
Scheelt er dan niets met de werking van de huidige raad? Deze raad is van bij de aanvang onder een verkeerd gesternte opgestart. Welke religie in België krijgt met werkingsvoorwaarden te maken zoals de moslimraad? Diplomavoorwaarden ed. Bovendien moet ze werken in een federale samenstelling terwijl de moslims in België het best gediend zijn met een gewestelijke vertegenwoordiging op basis van de streektaal en op basis van de link die er is tussen religie en de integratiethematiek van de gewesten.
Kortom, indien België het serieus meent met een vertegenwoordiging van de moslims, kan ze best deze materie toekennen aan de gewesten of gemeenschappen zodat er aan onze kant enkel Nederlandssprekende moslims zullen verkozen worden en misschien zelfs werkingsorganen opstarten voor etnisch-Turkse moslims en etnisch-Arabische moslims apart. Het spijt me te moeten zeggen maar door verschillende moslims maar samen te zetten in een zelfde kamer en hen te mandateren met de opdracht om alle moslims te vertegenwoordigen, geraken we er niet. De bewijzen zijn er. Ik stel voor dat Minister van Justitie, vooraleer een beslissing te nemen over de toekomst van de executieve, éérst een werkgroep opricht waar al deze knelpunten worden besproken. Zelfs in ons politiek systeem van vertegenwoordiging zijn de beste politici vaak diegenen die binding hebben of ervaring hebben in één of andere vereniging. Door enkel diplomavoorwaarden te stellen krijg je niet de garantie dat de verkozenen ook namens 'het volk' spreken… Een werkgroep samengesteld met moslims die op bestuurlijk vlak ervaring hebben kunnen het kader van de toekomstige moslimraad 'op poten' zetten om nadien via traditionele verkiezingen de plaatsen in te vullen. Een bestuur dat geen draagvlak heeft, bestuurt enkel zichzelf.
Selahattin KOCAK
Sp.a Schepen te Beringen